Kvasinky
Kvasinky jsou drobné jednobuněčné organismy, které se rozmnožují hlavně pučením. Najdeme je téměř všude, hlavně pak v teplém a vlhkém prostředí, kterému dávají přednost. Ideálním útočištěm jsou pro ně vlhké ručníky, mycí žínky, houby, kartáčky na zuby a na ruce, hadříky na mytí nádobí, ale dokonce i dětské hračky a dudlíky, kterým chybí pravidelné omývání a sušení.
Jde o nadměrné pomnožení kvasinek (rodu Candida) ve
střevech, krvi a orgánech. Candida Albicans je parazitická kvasinka, která
osídluje střeva (10-15% střevní mikroflóry), pohlavní ústrojí, ústa, jícen a
krk. Tato kvasinka žije za normálních okolností v rovnováze s ostatními
bakteriemi a kvasinkami. Za určitých podmínek se však množí, oslabuje imunitní
systém a způsobuje infekci známou jako kandidóza, mykóza nebo kvasinky.
Přemnožením této kvasinky trpí jeden ze tří lidí, a přesto ji západní medicína
nepřetržitě ignoruje, protože její příznaky napodobují spoustu jiných nemocí. Může
být příčinou nejzávažnější tělesné nerovnováhy v dnešní době.
Experti označují různé druhy plísní a kvasinek za spolupůvodce i dalších
onemocnění, jako jsou: kardiovaskulární poruchy, revma, artritida, dna, astma,
alergie, gastritida, tuberkulóza, nádorová onemocnění a mnoho dalších nemocí.
Dlouhodobé nebo opakované užívání antibiotik.
Antibiotika jsou nasazována proto, aby ničila choroboplodné bakterie, spolu s
nimi však ničí i bakterie "dobré". V důsledku toho dochází k
nerovnováze střevní mikroflóry.
Podávání steroidních hormonů jako kortizon nebo anabolické steroidy
v jídle nebo v lécích.
Léčení rakoviny ozařováním nebo chemoterapií, chirurgický
zákrok, umělá výživa.
Stres nebo nesprávná výživa, kdy je přijímáno nadměrné
množství jednoduchých cukrů, nepřirozená úprava potravin (konzervační
prostředky střevní flóře nesvědčí)
Změny hladiny hormonů - začátek puberty, v těhotenství, při
užívání antikoncepčních pilulek
Jde o onemocnění celého organismu, které se nejčastěji objevuje na kůži, v ústní dutině nebo na urinogenitálních orgánech. U každého se druh a projevy zásadně liší. Potlačením těchto projevů se však onemocnění nezbavíme. Léčba musí být komplexní a je většinou dlouhodobá. V lepším případě se přemnožených kvasinek zbavíte za 5-6 měsíců vhodnými léky.
Kvasinkové onemocnění je "diagnostický chameleon",
protože u každého člověka se druh a projevy obtíží zásadně liší. Velice často
se setkáváme s pacienty s kandidovou infekcí, kteří se již několik let cítí
nemocní, ale žádná příčina nemocí se u nich nenašla. Tito lidé mají za sebou
dlouhou cestu plnou trápení, mnohých vyšetření, hromad léků i se všemi jejich
vedlejšími účinky, aniž by byla stanovena diagóza, která by jejich potíže
vysvětlila.
První krok na cestě vedoucí k diagnóze je ten nejtěžší - nejprve musíte
vy a Váš lékař mít alespoň podezření, že Vaše potíže mohou být způsobeny
kvasinkami. Kvasinky se zpravidla nenaleznou náhodně, ale musí se po
nich pátrat. Důležitými pilíři diagnózy je anamnéza, vyšetření stolice a krve v
laboratoři a zjištění, zda je přítomna alergie.
Kvasinky mohou dokonce proniknout střevní stěnou, kterou
před tím poškodily a vniknout do přilehlých cév. Takto se mohou dostat do
kteréhokoliv místa v lidském těle a napadnout takové orgány jako je žlučník,
slinivka, oči a mozek. Lékař pak toto označí za orgánovou mykózu. Když se kvasinky
dostanou do krevního oběhu, poškodí imunitní systém, ale i hormonální a
nervovou soustavu. To se pak může projevit různým způsobem, počínaje
chronickými infekcemi, bolestmi hlavy, chronickou únavou, depresemi a konče
odmítáním sexu, bolestmi nervů a kloubů a neplodností.
Kvasinková nákaza se stává díky našemu životnímu stylu čím dál víc rozšířenou,
ale u nás v ČR zůstává tabu nebo není uznávaná jako nemoc hodná léčení. Zatím
zůstáváme pouze u léčení příznaků, ale kvasinkové nákazy vyžadují celostní přístup.
Ve světě existují na kandidózu nejen kliniky, ale i restaurace. U nás se nám o
tom může zatím jenom zdát. Nicméně co se týče našeho zdraví, tak pro sebe
můžeme udělat mnohem více, než náš lékař. Vhodná a včasná prevence zabraňuje
propuknutí onemocnění nebo jejich přechodu do chronického stádia. Prevence
znamená změnu životního stylu, znamená dodávat tělu to co potřebuje, znamená
mít se rád.
Na prvním místě se ve vašem jídelníčku musí nacházet
zelenina a saláty - čerstvé nebo šetrně podušené, podle sezónní nabídky.
Další povolené potraviny jsou - brambory, špenát, sója, čínské zelí, fazole,
křen, cibule, pórek, ředkvičky, česnek, ale i ostrá hořčice. Z ovoce hlavně
citrusové plody, dále ryby, sýry, vejce. Vyhýbat se vepřovému masu. Jezte
čerstvé kysané zelí ze sudu, "zeláku" (ne však konzervované ve skle),
buď syrové jako salát nebo krátce podušené.
Vyhněte se konzervám všeho druhu, stejně tak nakládané zeleniny jako jsou
okurky, řepa, fazole, hrášek nebo hotové výrobky z brambor.
Ovoce jen v malých dávkách a pouze čerstvé - ananas, angrešt, borůvky,
brusinky, citróny, grapefruit, hrušky kyselé, jablka kyselá ( i protlak),
jahody, kiwi, mandarinky, meruňky, nektarinky, ostružiny, pomeranče, rybíz,
švestky, višně.
Z mléčných výrobků jsou povoleny - podmáslí a přírodní jogurt - to jsou
vyhlášení "nepřátelé" kvasinek. Takže je zařaďte do jídelníčku alespoň
jedno denně. Dále pak máslo, kefír, sýr Mozzarella nebo sýr Ricotta.
Zřekněte se cukru a všech jídel, ve kterých je obsažen, bílé rýže a všech
výrobků z bílé mouky (nahraďte ji celozrnnou pšeničnou, grahamovou nebo
špaldovou). Rýže se doporučuje celozrnná dlouhozrnná.
Zeleninu a saláty čistěte důkladně, abyste zabránili nové infekci. Zeleninu
připravujte šetrným způsobem, aby se zachovaly vitaminy, minerály a jiné zdravé
látky, které obsahuje. Příliš dlouhé vaření je ničí.
Používejte metody jako je dušení, vaření v páře, ohřívání ve varných sáčcích
nebo v keramickém nádobí.
Jako koření používejte čerstvé bylinky, solí šetřete.
Pijte v dostatečném množství minerální vodu, čerstvě připravené zeleninové
šťávy, bylinkové čaje, čaj lapacho a maté. Pijte co nejméně
kávu a černý čaj, neboť oba nápoje jsou silně kyselinotvorné.
Kůra většinou trvá od 3 do 6 měsíců Po skončení kůry se
stravujte nadále zdravě. Zkuste přemýšlet nad dělenou stravou. Nepředstavuje
velké omezovaní a pro organismus je velice přínosná.
Na napadené kůži vznikají načervenalé, silně svědící
puchýřky. Při přebalování se dítě dotýká svědících partií a jestliže
bezprostředně poté strčí prstíčky do úst, je cesta k nákaze zažívacího traktu
připravena.
Nehty. Při škrabání napadených míst se dětem kvasinky dostanou za nehty a mohou
se zde usadit. Pod napadeným nehtem se vytvářejí bělavá až nažloutlá prosvětlení,
nehet se pomalu uvolňuje z lůžka a zbarvuje se.
Trávicí orgány. Kvasinky nejprve napadají ústa. Světlé
bělavé puntíky na sliznici či nápadné bělavé vyvýšeniny sliznice na okrajích
jazyka označuje lékař termínem soor. Se slinami se kvasinky dostávají do
žaludku a do střeva.
Při napadení střeva patří k typickým obtížím velmi časté nadýmání, zejména po
sladkých jídlech. Obzvlášť silně se nadouvá bříško pod pupkem. Děti si neustále
stěžují na bolesti břicha. Odcházející páchnoucí větry představují dočasnou
úlevu od bolestivého trápení do té doby, než je v nespočetných záhybech střeva
přiskřípnuta další dávka plynů.
Onemocnění kvasinkami ve střevě může dramaticky zhoršit zánětlivé onemocnění
kůže, neurodermitidu, nebo může dokonce vyvolat tuto přecitlivělostní reakci.
Pohlavní orgány. Jestliže jsou malé děti vysloveně neklidné, nedokáží v žádném
případě klidně sedět a neustále se šoupají po židli sem a tam - obzvlášt po
návštěvě bazénu nebo po léčení antibiotiky, je třeba pomýšlet na kvasinkové
onemocnění genitálií, provázené svěděním. Tuto infekci je nezbytně nutné
odborně vyléčit, dříve než se rozšíri či prsty přenese na jiné části těla.
Uši a horní cesty dýchací. Příčinou chronických nebo opakovaných zánětů uší
nebo horních cest dýchacích by též mohlo být kvasinkové onemocnění.